Designbest - Home is where beauty is
Project details
Humanitas University Campus
design Studio FTA - Filippo Taidelli
2019
recommended by Casalgrande Padana
The campus has been designed to house the 1,200 students from 31 countries around the world, as well as faculty, researchers, a 2,000 sq.m simulation lab – one of the largest and most advanced in Europe – high-tech classrooms, a digital library, and a student residence.

The campus has a central position with respect to the general masterplan. This allows for great flexibility for future expansions and ensures a physical as well as visual connection with the existing hospital. The formal unity with the existing Humanitas buildings blends with the new independent volumes of the campus, which reflect the different activities they house. This creates some sort of little village surrounded by uncontaminated nature.
The volumetric composition of the campus hints at old farmhouses and the introvert character of its volumes built harmoniously around the courtyard. This concept is taken to the extreme by overlapping volumes that add dynamism to the complex. The new courtyard becomes a piazza for the students and leads to the three glazed entrances of the buildings.

The project includes the expansion of the agricultural park between the new buildings. This will be done by adding various native plant species as well as by increasing and enhancing spontaneous vegetation to connect the campus with the rest of the hospital complex. The project was developed paying special attention to environmental issues, which has allowed for a considerable reduction in energy consumption.


The Façades

The project is composed of polychrome volumes with three different claddings with the warm shades, (Dragon Brown and Dragon Beige of the Amazzonia collection and Porto Cervo of the Pietre di Sardegna collection). The texture of the volumes accentuates the dynamism of the complex, generating a human scale relationship with the piazza and making the façade more vibrant according to the light.

All the buildings have the same ventilated façade made with 45x90 cm Casalgrande Padana porcelain stoneware tiles laid on a lightweight structure fixed to the masonry. A continuous layer of thermal insulation interposed to the masonry encloses the whole building.
The opaque façades are interrupted by windows with asymmetrical white frames and the large windows of the lobby.

The Courtyards

The highlight of the main building is the patio with the brise soleil roof, which provides natural light and air to all floors, preventing sun glare or overheating issues in the interiors and the garden.

The courtyard enhances the dynamism of the rooms overlooking it like a kaleidoscope and visually connects them and the surrounding greenery through the glazing.

The transparency of part of the volumes ensures horizontal (between interiors and exteriors) and vertical visual continuity (between different floors and activities) through the triple-height hallways, which encompass the vertical distribution of the main building.

Interiors
The interiors have the same play of volumes created through polychrome masses arranged on various floors, which characterise the various areas of the campus.

The colourful sound-absorbing coverings – which are interrupted only by the spaces that mark the entrance of the classrooms – ensure acoustic insulation in the open and articulated spaces.

The flooring with the stone effect porcelain stoneware tiles in Chalon Grey of the Chalon collection, which mimic natural ceppo di grè stone, is laid with a staggered pattern on the shorter side and continues like an endless carpet even in the outdoor areas of the building.

Other projects by Casalgrande Padana

All projects